Det finns mängder av olika vattenflaskor ute på marknaden Här i Sverige har vi enastående fint vatten i kranen vilket medför att vi inte behöver handla hem vattenflaskor från affären annat än när vi är sugna på något särskilt, kanske bubbelvatten alternativt smaksatt vatten.

Sverige äger ett av de renaste kranvattnen i världen och vissa anser att vårt kranvatten till och med är hälsosammare än flaskvatten på grund av att det hela tiden kommer ur kranen i purfärskt tillstånd. Det innehåller inget natrium heller, vilket vatten på flaska ofta gör.

Med ny teknik kan man installera en karbonator under vasken och via en extra kran ha tillgång till kolsyrat vatten med detsamma ur kranen, eller så kan man nöja sig med en kolsyremaskin som står på diskbänken vilket såklart är betydligt billigare. Då behöver man verkligen aldrig mer kånka hem tunga vattenflaskor från affären.

Transporten av vattenflaskor samt läskflaskor världen över är slitsam för naturen. Vanligtvis är det tunga lastbilar som fraktar dryckerna och även om plast såklart väger mindre än glas och ur det perspektivet är miljövänligare så är det sådana otroliga mängder som körs omkring varje dag att det ändå ger märkbart dålig effekt. Om allihopa då istället hade kolsyrat sitt eget vatten och smaksatt det med läskkoncentrat alternativt smakaromer så hade man sluppit mycket av denna dåliga transport.

Men, det här gäller i Sverige, där vattenkvalitén ur kranen är så förnäm. I otaliga andra länder får man i sig slaggämnen via kranvattnet och i vissa länder är vattnet fräscht och odrickbart. Vissa länder har mångahanda bakterier i sitt kranvatten och låter man kroppen acklimatisera så är det sedan okej att dricka vattnet. Vänjande brukar emellertid orsaka relativt så besvärliga magsmärtor samt diarréer, vilket ej är någon direkt höjdare.

Befinner man sig utomlands är det helt klart att råda att införskaffa vattenflaskor från handel, i synnerhet ifall man vill avstyra knorr med magen för även om vattnet i landet är drickbart så kan det innehålla bakteriekulturer som vi ej är vana vid.

När man går ut och äter kan det vara smakligt att beställa vatten till maten, då ges man nästan jämt flaskvatten såvida det inte handlar om kvarterspizzerian eller så, för då kan man nog få kranvatten i ett glas.

Vatten säljs mest i plastflaskor idag, men varianter som ska skänka en aning lyxigare känsla kommer emellanåt i glas. Det finns riktigt dyra specialdesignade vattenflaskor också, som specialbeställts för speciella tillfällen. De kan till exempel vara smyckade med kristaller.

En vattenflaska i plast formblåses till den gestaltning som producenten vill ha, på så sätt kan man få en exklusiv formgivning på sin flaska som människor därefter kopplar med ens vatten. Det här sker såklart även med läskflaskor, ta bara Coca-Cola som föredöme vars flaska känns igen över hela världen.

PET-flaskor (vattenflaskor, läskflaskor) kan inom Sverige pantas och på så sätt återvinnas, men på flertal ställen i utlandet slängs vattenflaskor omedelbart bland soporna, vilket är onödigt slitsamt för miljön.