Det finns en direkt koppling som de flesta inte känner till, att dofter och lukter kan påverka vår hälsa positivt. Eteriska oljor sprider inte bara en väldoft, de kan också verka desinficerande på luften och därmed minska förkylningsrisken. Olika växter ger olika dofter till eterisk olja.

eucalyptus

Man finner de eteriska oljorna i fack som finns i blommor, löv, frön och även i rötter. Det här är dofter som kan användas precis som de är för att skapa godare doft i rum eller med aromaterapi för att aktivt påverka den egna hälsan via massage. Det är mycket vanligt att oljorna används vid karamell- och annan godistillverkning.

Snuvig eller förkyld då kan eteriska oljor vara en räddare i nöden.

Det är just då näsan har täppts till av en förkylning som man kan komma att behöva oljorna med dofter som mest. Varje eterisk olja har en specifik doft som du kan välja själv efter ditt humör och gärna på vintertid med levande ljus och en aromatisk olja. Det är en mängd faktorer som påverkar hur vi uppfattar en speciell doftolja som humör, väderlek, årstid och våra egna referenser.

Om man har fått en eländig förkylning kan kanske doften av pepparkakor från en eterisk olja kännas som något hemtrevligt och lugnande.

För att få lite fart på näsan så kan det fungera bra med eukalyptusolja som man antingen använder som aromaterapi eller som man placerar i ljus som tänds. Några droppar av eterisk olja i blomsputans vatten kan ge en överraskande positiv effekt på allas välbefinnande. Andra dofter som kan vara bra vid en förkylning är pepparmint, mint och citron.

Göra aromterapi själv med eteriska oljor.

Läs kommande tips hur du kan utnyttja olika eteriska oljors terapeutiska effekt själv i lugn och ro i hemmet. Det räcker med att ha en bra olja som bas och den eteriska olja man önskar använda. doftolja ljus. Prova att massera med doftoljan för att minska muskelsmärtor och även huvudvärk.

Olika eteriska oljor kan ha vitt skilda egenskaper som kan påverka resultaten vid aromterapi, lär dig dessa först. Det är tre eller fyra dofter du alltid bör ha hemma; Lavendel, rosmarin, jasmin och även pepparmint. Alla dofter kan mixas men var lite försiktig så de inte ger en dålig effekt

Två oljor som är mycket populära till massage eller att ha i badvattnet är pepparmyntsolja och jasmin. Späd ut aromolja med en bas-olja innan den används på huden. Dosera rätt så den etersiska oljan är ofarlig.

Du kan handla doftolja på lite olika sätt.

Ibland så kan man behöva lukta på en olja för att veta om man vill ha den. Lavendel, rosmarin och jasmin, deras eteriska oljorS dofter är så kända att de inte behöver provdoftas. För att hitta de bästa priserna är det en bra idè att söka online.