Tabletter är kanske den smartaste uppfinningen på många decennier. Mycket av de mediciner som skrivs ut idag ges just i tablettform. Nu kan du pressa tabletter hemma med en tablettpress. Glukosamintabletter är bara en av många varianter.

mikrokristalinsk

Du kan göra flera produkter med en tablettpress

Du kan tillverka flera sorters tabletter med din tablettpress. Du kan enkelt fortsätta producera andra sorters tabletter när dina glukosamintabletter är klara.

Glukosamintabletter är ett fall för sig. På bara tre veckor kan de lindra dina smärtor i lederna. De blir till smörjvätska i lederna. De har alltid varit kosttillskott fram till nyligen.

Då tog läkemedelsindustrin och registrerade glukosamin-tabletter som läkemedel och priserna gick upp. Vad man också gjorde var att minska tabletterna till 625 mg eller mindre och rekommendera max 2 tabletter om dagen. Dosen måste vara betydligt mycket högre om den ska ge effekt.

Det fungerade ett tag sedan var man tillbaka hos läkaren igen. Som då skrev ut svindyra receptbelagda tabletter i stället. Glukosamin finns som pulver i starkare form, men då endast till djur. Så kan det gå.

Maskinen är lätt att hantera. Släppmedlet gör att tabletterna hålls fria från stansen. Även formen har en användarvänlig utformning.

Olika uppdrag och olika volymer är möjligt

Rätt tablettpress ger rätt volymer. piller
Det tar visserligen längre tid.

Tekniken är mycket avancerad. Tablettpressen pressar ihop en tablett under högt tryck, som en stans. Olika former ger olika utseende.

Den kan producera flera 1000-tabletter. https://www.lfatabletpresses.com/ säljer flera olika tablettpressar.

Vissa maskiner har upp till 32 stansar. Den sammankopplade motorn gör att maskinen fungerar optimalt.
En enkel maskin kan göra 2 000 tabletter per timme, en med 32 huvuden kan göra 64 000 tabletter.

Tablettens klibbmedel gör att den håller ihop och släppmedlet gör att den inte fastnar vid tillverkningen. Kalciumaskorbat är perfekt att göra tabletter av.

Andra ingredienser kan göra att maskinen stoppar upp. Du kan inte göra tabletter av Saigonkanel heller. De brukar man fylla kapslarna med.

Det finns en uppsjö av olika klibbmedel att använda sig av. Man brukar ändå säga att mikrokristallinisk cellulosa är det allra vanligaste. 20 % brukar vara ett bra riktmärke.

Släppmedel, det vanligaste är magnesiumstearat, 1/2 och upp till 1%, i extremfall 2% till mycket klibbiga produkter. Du kan köpa båda på allt-fraktfritt.se.

Om du blandar är det vanligt att pulver lägger sig överst, därför är det svårast att blanda. Volymen har ingen betydelse du måste använda maskiner ändå. Man kan blanda med en stor sked också.

Börja med att blanda i klibbmedel. Därefter släppmedel, då blandar man bara precis så det blir inblandat, max 5 minuter. Om du blandar för bra blir tabletten skör.

Prova en färdig tablett genom att släppa den i golvet. Eller köp en hårdhetsmätare.

Om du vill att det ska gå riktigt snabbt så ska du välja 32 huvuden. Då kan du prova att hälla i lite flödesmedel. Tillverkningen går snabbare då.

Andra vanliga ämnen man blandar i tabletter är färg, smak, syra, fett och sötningsmedel. Ämnen kan också tillsättas så att tabletten löses fortare i magen.
Du kan stansa godis om du vill.

Det är viktigt att hålla rent

Om tabletterna görs för människor får de inte vara kontaminerade av bakterier. Det är också därför som de som jobbar med tablett tillverkning måste hålla en så hög nivå på renlighet.

Maskinen måste rengöras ofta för att vara hygienisk. Du måste försäkra dig om att alla ytor är rena. Då kan din blandning bli skadlig.

När det handlar om tabletter som innehåller hormoner eller andra aktiva ingredienser så krävs en extra hög nivå på hygien. Då måste man tänka på kläderna.

Detta skyddar

När du använder en tablettpress får inte tabletterna gå sönder. Det är särskilt vanligt om man handskas med maskinen på fel sätt. Om du använder rätt klibbmedel så håller tabletten ihop.

Med rätt blandning blir det bra. De håller längre. Pressar har olika stansverktyg. Det gör tillverkningen snabbare. Hur hårt stansen skall slå går också att ställa in.

Använd maskinen rätt för att skydda den. Då kan den hjälpa dig i många år.