Det är kul att prova läsk. Det passar extra bra om du vill fira något. Med läskmaskinen kan du göra egen Pommac. Eller Pommac Champis, eller tutti frutti, för frågan är om du överhuvudtaget kan känna skillnaden.

läsk

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Det kanske inte har någon betydelse? Så länge det funkar att dricka så är det väl inget att bry sig om?

Pommac är som en smak av Sverige

Pommac brukar vara lättast att peka ut. Det doftar en välbekant doft. Du behöver inte köpa Pommac i vanliga butiker.

Olika smaktillsatser fungerar minst lika bra. Om du vill köpa champis hos allt-fraktfritt.se så ska du leta efter Fruktis.Tillverkare är som vanligt Aromhuset.

Egen läsk kan bli Pommac Champis eller kanske klassisk Pommac. Välj fritt. Koncentraten gör att du kan blanda som du vill. För att anpassa smaken häller du bara i olika mycket koncentrat. Mängden kolsyra är också fullt ställbar.

Det är Aromhuset som vi pratar om. De har levererat i 30 år. Andra större företag som AGA kan inte konkurrera på lika villkor då butikerna pressar priserna.

Företaget Vikingsoda kuppade sina produkter. De ville ge Aromhuset en match. De fuskade med produkterna och använde billigare alternativ.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller mycket mindre socker. Sockerbaserat läskkoncentrat spädes 1+7. Då behövs bara några deciliter koncentrat.

Fullpackad med smak

Det vatten som säljs i butiken är ingenting mot det du har hemma i kranen. Mindre socker, helt enkelt. Kanske är det rent av nyttigare än vanlig läsk? Oavsett vilken smak du väljer.

Aromhuset ordinarie sortiment är fullmatad med smak. De innehåller bara 20 % socker mot den vanliga läsken som säljs i butik. Därefter har man tillsatt vattenlösliga kost-fibrer för att motverka det socker som finns kvar.

Det resulterar i mer smak och mindre socker. Frukten innehåller ju kostfibrer.

En Sodastream ger dig nästan oändliga möjligheter. Då kan du tillverka egna varianter av klassiska smaker som Pommac. Det kan vara roligt att prova.

I Sverige vet vi vad läsk handlar om. Smakmässigt har vi i Sverige haft flest varianter. Vi är fortfarande med i toppen. Men utländska företag köper upp fler av våra svenska bryggerier.

För att göra sockerdricka mixar man smakerna päron och citron. Saturnus var först med detta. Den används idag i Aromhusets läskkoncentrat, även i sockerfri Sockerdricka.

De största konkurrenterna idag är Champis och Pommac. Båda är en fruktchampagne, en läsk av superkvalitet. Champagne är faktiskt också ett vindistrikt. Som läskkoncentrat är Champis omdöpt till Fruktis.

Fruktsoda ska vara smaksatt med lime och citron. Frågan är om inte Pripps hade den bästa smaken? Bättre än Merri, 7Up och allt vad de heter.

Julmust är en annan svensk dryck. Coca cola är världsledande inom Cola. Men Cuba Cola slog ut Coca Cola i blindtester.

Grape Tonic är ytterligare ett svenskt varumärke av rang. Från början såldes läsk endast på apotek, när bryggerierna tog över blev varumärket Apotekarnes ett lyckokast. Vi har mycket att tacka Pripps för, de har alltid hållit upp kvaliteten.

Så utför du ett blindtest av läsk som du gör hemma

Bjuda in lite folk som vill ha kul. Sätt på dem blindkavle. Duka sedan fram testet. Nämn namnet på dessa.

Om smakerna är lika varandra blir det extra kul. Låt alla smaka. Sen får de tala om vad de tyckte.

Berätta resultatet av testet när alla svarat. De flesta kommer nog att känna igen Pommac. Gör det hela till en tävling och låt flera vara med. bubbelvatten maskin Vinnaren kan få hemmagjord läsk.

Du kan också helt skippa blindtest och bjuda på Pommac Champis eller en annan blandning som du har tagit fram. Det kommer att bli både kul och gott.