Förmodligen vet du vad C-vitamin är för någonting även om du inte hört talas om askorbinsyra. Det är två identiska saker och väldigt viktiga för att vi människor ska uppleva välmående. Askorbinsyran är en organisk syra och dessutom en antioxidant. Den är emellertid ej detsamma som citronsyra.

Den som har koll vet att C-vitamin har viktiga egenskaper. Det har en antioxidativ effekt på andra ämnen som kan finnas i kroppen och som kan vara skadliga. Man kan förstås äta frukt som apelsiner och äpplen för att få i sig den viktiga syran, men det är också möjligt att använda sig av bra tillskott som ger samma fina fördelar.

Vad vet du om askorbinsyra?

Det finns otroliga mängder information om askorbinsyra. I det svenska språket har ordet funnits sedan 1940-talet även om flertal väljer att säga C-vitamin. Vi vill gärna icke drabbas av C-vitaminbrist därför att detta kan leda till exempelvis farliga sjukdomar samt skörbjugg. c vitamin tillskott För att vår hy ska ha möjlighet att bygga upp kollagen krävs askorbinsyran.

Beklagligtvis är icke jämt C-vitamin räddaren mot förkylning. Även om C-vitamin verkar positivt stundtals så är det sällan det ger mirakeleffekter.

Något som man ska fundera på vad gäller den här typen av vitamin är att lång varmhållning samt åtskilliga uppvärmningar av mat som består av askorbinsyra leder till att den bryts ner. Det är klokt att följaktligen inte värma upp alttför många gånger.

Askorbinsyra går att handla för den som efter färgning vill bleka sitt hår till normal färg igen. Det här är ofarligt och något som många har sett fina resultat från.

Risker med C-vitamin

Den som ej får I sig nog med C-vitamin löper risker. Skörbjuggen är inte vanligt förekommande i Sverige där vi trots allt har god tillgång till frukt såväl som till matvaror som har tillsatser av viktiga vitaminer. Dock är en brist ingenting man vill sträva efter.

Överskott försvinner skyndsamt med urinen eftersom syran är vattenlöslig, även om man ska vara aktsam. Det finns till exempel personer som kan få en ökad risk att få njursten om de får i sig alltför mycket av vitamin C. Självklart är överkonsumtion betydligt mer än en frukt om dagen.

Det har rapporterats att E 211 samt askorbinsyra kan leda till en farlig reaktion. Läsk som kombinerar dessa två ämnen bör man helst undvika. Det forskas fortfarande en hel del om C-vitamin och det tycks vara så att det som vi som barn fick veta av doktorn, det vill säga att C-vitaminet är livsviktigt, är sant.

naturligt

Inhandla askorbinsyran genom internet eller I fysisk butik

I vanliga matbutiker kan man handla askorbinsyra. Vitaminet brukar finnas bland kryddorna. Det tycks vara så att det är bäst att ta pulvret oralt och man kan se fram emot samma verkan med pulvret som man får via en annan källa som till exempel en frukt som är rik på C-vitaminet.